Khamis, 22 Oktober 2015

PBS prog terburu-buru

Pemikir Muda SAMM menyelar kenyataan Datin Nawal Salleh, Pengarah Peperiksaan Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan yang menyalahkan guru-guru kononnya tidak memahami sistem Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). Hujah ini sebenarnya menyerlahkan kelemahan KPM sendiri untuk memberikan kefahaman kepada semua guru berkaitan konsep perlaksanaan PBS. (SAMM)
Benar seperti kata admin SAMM. Memang ramai guru tidak faham. Seorang guru berpengalaman di Taiping, yang menjadi salah seorang tonggak sekolah bercerita tetnang kursus yang dihadirinya. Ceritanya ialah tentang fasilitator kursus. Dikatakan bahawa fasilitator sendiri tidak mempunyai kefahaman yang mantap tentang Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS).
Apakah tindakan guru-guru di peringkat perlaksanaan? Dijangkan berlainan sekolah akan melaksanakan perkara yang berbeza-beza. Inilah yang berlaku.
12109074_1171854909531867_4934305722786061794_n
Gambar hiasan (dari SAMM)

Kementerian pelajaran sejak dulu lagi banyak mengemukakan teori, falsafah, moto dan sebagainya yang dilihat sebagai gah tetapi tidak terlaksana. Sekarang PBS, sebelum ini kad rekod murid dan bermacam-macam lagi. Apakah kebaikannya? Apakah ianya menyumbang kepada dasar pendidikan negara? Ini pun satu cerita, apakah guru-guru benar-benar faham apa dia dasar pendidikan negara.
Jadi jika ada pandangan dan saranan supaya PBS dimansuhkan sahaja saya orang pertama yang menyokong, sebab, menyusahkan guru-guru.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan